maltezer puppies te koop


Verzorging van de
Maltezer

 

Een Maltezer is geen hond voor mensen die het niet al te nauw nemen met vachtverzorging. Om de weelderige, dikke vacht in optima forma te houden, moet iedere dag de tijd worden genomen om deze te borstelen en te kammen. Als dat niet wordt gedaan, en de hond ziet er onverzorgd uit, heeft hij niet de echte charme die hem kenmerkt. Om te voorkomen dat zich klitten vormen, moet de vacht iedere dag worden geborsteld en uitgekamd.

 

Eventuele klitten moeten voorzichtig worden verwijderd. Dat kan onder andere met behulp van een zogenaamde klittenkam. De vacht moet laag voor laag worden doorgekamd. Het materiaal waarmee wordt gewerkt, moet goed zijn. De kam mag geen scherpe punten hebben, zodat de huid tijdens het kammen niet wordt beschadigd. Hetzelfde geldt voor de borstel. Als de vacht volkomen is uitgeborsteld en uitgekamd, worden op het hoofd twee scheidingen getrokken. Deze lopen van de ooghoek tot de ooraanzet.

 

Het haar in het midden wordt bijeengenomen en voorzien van een strikje. Als het om een tentoonstellingsexemplaar gaat, kunnen papillotten worden ingezet. Om de vacht spierwit te houden, moet de Maltezer geregeld in bad. Dat moet vanzelfsprekend met een speciaal voor honden geproduceerde shampoo gebeuren. Wie zo'n hondje heeft, doet er goed aan zich door de fokker te laten voorlichten over de dagelijkse vachtverzorging, en het show-klaarmaken eventueel over te laten aan een deskundige trimmer.

 

maltezer

 

bron: mijn hond, mijn vriend