maltezer puppies te koop


Geschiedenis van de
Maltezer

 

De Maltezer ofwel de Bichon Maltais is een van de vijf rassen die door de Fédération Cynologique Internationale tot de Bichons worden gerekend. De andere rassen die tot deze groep behoren zijn de Bolognezer (Bichon Bolonais), het Leeuwhondje (Bichon petit Chien Lion), de Havanees (Bichon Havanais), en de Bichon Frisé (Krulharig Leeuwtje).

 

De Maltezer is de oudste van de Bichons. Beeldjes die werden gevonden in het graf van farao Ramses II, bewijzen dat zijn voorouders al erg in de mode waren in het oude Egypte. Deze beeldjes dateren namelijk uit de 14e eeuw v. Chr. Tien eeuwen later doken deze honden weer op in het Griekenland van Aristoteles en bij de oude Romeinen. Vervolgens zou de Maltezer in de 1e eeuw v. Chr. in Azië zijn geïntroduceerd door kooplieden die via de zogenaamde zijderoute reisden. De talloze deskundigen die daaruit hebben opgemaakt dat het ras inbreng van Tibetaanse honden zou hebben gekregen, hoeven dus geen ongelijk te hebben. De Griekse geograaf Strabo, die leefde rondom het begin van onze jaartelling, had veel belangstelling voor de Maltezer. Maar de beschrijving die hij gaf van het hondje dat hij 'Canis meletensis' noemde, kan absoluut niet de nog steeds bestaande twijfel over de herkomst van het ras wegnemen. Het is waarschijnlijk dat Strabo met het woord 'meletensis' doelde op de Siciliaanse stad Melenta. Aangezien Melenta ook de oude naam is voor het eiland Malta, is de verwarring compleet.

 

 

Het is echter van weinig belang of de wieg van de Maltezer op het eiland Malta in de Middellandse Zee stond of niet. Wel interessant om te weten is dat in de tijd van Strabo, Malta de bevoorrechte haven werd van zeevarenden en kooplieden die naar Azië vertrokken. Dat betekent dat daar best weleens een flink aantal Maltezers aanwezig had kunnen zijn, en dat deze honden er misschien zelfs werden gefokt.

 

De Maltezer verscheen in de 15e eeuw in Europa. Zoals zijn voorouders op Grieks en Egyptisch aardewerk werden afgebeeld, kwam zijn beeltenis terecht op wandkleden en schilderijen uit de late middeleeuwen en de renaissance. Zo is hij onder meer te zien op het wandkleed La Dame à la Licorne (De Dame met de Eenhoorn), dat bewaard is gebleven in het Musée de Cluny in Parijs. Hij is ook het onderwerp geweest van Vlaamse, Duitse, Hollandse en Spaanse kunstenaars, zoals Memling, Durer, Brueghel, Van de Venne en Goya. Het ras kreeg vanaf 1520 vaste voet in Engeland, toen koningin Maria Stuart van Schotland enkele exemplaren uit Lyon had geïmporteerd en als haar lievelingsdier beschouwde. Er was echter nog een andere reden voor dat snelle succes, maar dan wel een heel ongebruikelijke. Bij de Engelsen bleek de lange vacht van de Maltezer namelijk reumatiek te genezen. Dat schijnt men aan de overkant van Het Kanaal nog steeds te geloven, want in Engeland kunnen handschoenen en sjaals van Maltezervacht worden gekocht.

 

bron: mijn hond, mijn vriend